Energielabel invloed op wat u maximaal kunt lenen in 2024

Energielabel invloed op wat u maximaal kunt lenen in 2024

Energielabel invloed op wat u maximaal kunt lenen in 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat het energielabel invloed hebben op het vaststellen van de maximale leencapaciteit bij het verwerven van een woning. Als de woning een relatief gunstiger energieverbruik heeft, krijgt de koper de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen. Het specifieke bedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten, varieert op basis van het energielabel. Voor project Dunoveste is dat goed nieuws want alle appartementen hebben een Energielabel A+++.  

Energielabel

Een energielabel voor een woning is een certificering die aangeeft hoe energiezuinig of -verspillend een gebouw is. Het label geeft inzicht in de mate van energie-efficiëntie van de woning, wat helpt bij het beoordelen van het energieverbruik en de duurzaamheid ervan. Het label wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie, en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen.

Het label wordt meestal weergegeven op een schaal van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieverspillend. Een woning met een A-label heeft doorgaans goede isolatie, efficiënte verwarming en mogelijk zonnepanelen, terwijl een woning met een G-label waarschijnlijk minder efficiënte energievoorzieningen heeft en meer energie verbruikt.

Voordelen van een goed energielabel

Het label biedt potentiële kopers en huiseigenaren belangrijke informatie over de energieprestaties van een woning. Het kan hen helpen bij het nemen van beslissingen over energiebesparende verbeteringen en geeft inzicht in de te verwachten energiekosten. Met de opkomst van duurzaamheid en energie-efficiëntie is het energielabel een belangrijk instrument geworden bij het bevorderen van bewustzijn en acties met betrekking tot het verminderen van energieverbruik en het bevorderen van groenere huishoudens.

Daarbij resulteert een energiezuinige woning doorgaans in lagere energiekosten, wat gunstig is voor de maandelijkse hypotheeklasten. Sommige geldverstrekkers bieden zelfs lagere hypotheekrentes aan voor energiezuinige woningen, omdat lagere energiekosten betekenen dat u meer budget hebt voor hypotheekbetalingen, wat het risico voor de geldverstrekker verkleint.

Per 1 januari 2024

Woningen met een hoog energielabel

Met de voorgestelde wijziging in de regels voor hypothecair krediet in 2024, krijgt het label een extra voordeel. Een beter energielabel kan leiden tot een hogere maximale hypotheek. Bijvoorbeeld, voor woningen met een A- of B-label wordt een bedrag van € 10.000,- niet meegerekend bij de inkomenstoets. Voor een A+++ woning zoals in Dunoveste het geval is, is dit maar liefst € 20.000,-. Dit betekent dat u als koper minder eigen geld hoeft in te brengen, omdat u meer kunt lenen voor een energiezuinige woning.